Katalog
Jesenje “PLAVO PRSKANJE” voćaka

Jesenje “PLAVO PRSKANJE” voćaka

By In Saveti On 09/11/2015


Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite. “Plavim prskanjem” se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje)

Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite. “Plavim prskanjem” se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze … Prouzrokovači (patogeni) navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voća, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, rak ranama, trulim organima i drugim skrivenim mestima. Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno “plavo prskanje” obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru.

Najbolje vreme za tretiranje je novembar mesec. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, kao što je slučaj sa ovom godinom gde se vegetacija produžila, obavezno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje. Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra, kada je t iznad 5°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa, zbog čega se često kaže “voćke je potrebno okupati”. Ukoliko neki deo ostane neistretiran, na njemu se može u proleće pojaviti bolest. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, ova operacija dobila je naziv “plavo prskanje” Sva sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih jedinjenja. Samo oni voćari koji se pridržavaju ovih uputstava mogu očekivati stabilne, redovne i kvalitetne prinose voća u svojim zasadima u toku naredne godine.