Katalog
Eriophyes vitis, eriofidna grinja vinove loze

Eriophyes vitis, eriofidna grinja vinove loze

By In Saveti On 13/04/2017


Eriophyes vitis, eriofidna grinja vinove loze, prezimi kao imago u ljuspicama pupoljaka. Imago je crvolikog oblika, bledožute boje, veoma mali, vidljiv pod uvećanjem. Ima tri generacije godišnje. Prva generacija se razvija od sredine aprila do druge polovine juna, a druga od druge polovine juna do prve polovine avgusta. Treća generacija se razvija od početka avgusta do kraja septembra.

Grinje počinju aktivnost kada je temperatura oko 15ºC – 16ºC. S proleća pričinjavaju štete na pupoljcima izazivajući njihovo sušenje. Internodije su skrećene, usporava se porast lastara. Na naličju lista grinje sišu sokove formirajući pritom gale, plikove. Na licu lista zapažaju se bradavičasti izraštaji tamno-zelene boje, a na naličju u okviru ovih bradavica formira se beličasta prevlaka. Na jednom listu može biti vrlo veliki broj bradavica, zbog čega dolazi do sušenja lišća.

Tretman treba obaviti odmah po kretanju vegetacije, u vreme otvaranja pupoljaka kada grinje počinju sa ishranom. Naredni  tretman (zavisno od intenziteta napada) za  10 – 15 dana. Za suzbijanje grinja koristi se neki od preparata na bazi bifentrina, abamektina, piridabena, buprofezina.